O altfel de “terapie”

Scris de:
2 Comments

toflea.jpgMulti dintre noi, de cele mai multe ori, ne petrecem timpul, zile la rand, in rutina “cea de toate zilele”, avand un cerc relational oarecum stramt, cam aceleasi preocupari [deja monotone, nu-i asa?]….
”Asta nu e o problema”, ar spune unii, in timp ce pentru altii, ar putea fi.

Da, oamenii, cu tot ce sunt ei: personalitate, perceptii si mentalitati, conjuncturi si obiceiuri sunt atat de diferiti! Fiecare dintre noi avem un altfel de raspuns la un [oricare] aspect al vietii.
Multora dintre noi nici nu ne trece prin gand sa incercam macar a “sparge” tipicul monotoniilor care ne-a cuprins: mergem in virtutea obisnuintelor, a traditiilor, introverti si dezinteresati, nu privim pe nimeni din jurul nostru, nu intrebam pe nimeni “de sanatate”, ne ducem, venim, ne facem constiincios [in cel mai bun caz] datoria, fara a ne incetini o clipa ritmul, a ne opri sa privim un om, o floare, a intreba pe vreun semen de-al nostru ce mai face, cum ii mai merge [sau o facem formal, grabiti, nepasatori, in virtutea aceleasi “datorii”..].
Cu cat mai putin ne-ar putea trece prin minte multora, sa vrem sa cunoastem alte comunitati!

Nu-i rau sa ne urmam drumul, menirea, sa stam in locul in care suntem chemati pentru a sluji, a fi de folos, ba chiar e de dorit!
Cu toate acestea, a invata sa ne deschidem spre altii, spre diversitate, a incerca sa ne cunoastem unii pe ceilalti intr-un spirit de respect, de consideratie, e un mare plus in devenirea noastra.

In periplul “expeditiilor de descoperire” a altor comunitati s-ar putea include, cu succes, si cea a credinciosilor de la Toflea. “Face” sa-i vezi!!

Acum cateva luni i-am vizitat; ma cunoscusem la o conferinta pentru femei cu cateva surori din aceasta comunitate; am pastat legatura si cu ocazia conferitei ACCR-ului la Galati, fiind aproape, ele m-au invitat sa le fac o vizita.

Situat la cativa chilometri de Tecuci, Toflea este un sat de romi, un loc al confluentei dintre cultura acestei etnii, influentele societatii moderne si actiunea transformatoare a Evangheliei. Vei putea descoperi aici impletite elemente din toate aceste categorii; iata cum, de exemplu, un element specific, ce tine de structura sociala a etniei rome in care barbatul are intaietea, se impleteste aici intr-un mod nou, armonios cu influenta perspectivei biblice a valorizarii femeii; in familia contemporana de crestini romi poti vedea cum, alaturi de barbat, femeia a devenit egala si partenera, angajata activ in slujire.
Surorile de aici, impreuna cu sotii lor sau sustinute de acestia, slujesc: duc mancare calda bolnavilor din spital care nu au posibilitati, vin in ajutor celor care trec prin lipsuri, organizati pe grupuri, merg in zona sa vesteasca Evanghelia.
Ba mai mult, m-a bucurat sa gasesc la aceste femei tocmai acea deschidere de care vorbeam, deschidere spre a intalni si a relationa cu  alte comunitati, femei, de a participa la intalniri si conferinte, de a-si largi orizontul cunoasterii si-al intelegerii.

dscn5211b.jpg
In vizita pe care am facut-o acolo, am avut o intrunire cu femeile din biserica [a, biserica ce are cateva mii de membri!]; nu mica mi-a fost mirarea sa vad ca au fost dispuse sa-si lase treburile [caci era in ajun de Paste cand, pentru multe alte femei trebaluiala ar fi fost o scuza plauzibila].
Disponibile si invatabile, am avut o frumoasa partasie impreuna in care ne-am indemnat la crestere si maturizare spirituala; au decis sa aiba intalniri periodice spre a deveni, prin har, acea “mare ostire aducatoare de vesti bune” de care vorbeste Scriptura referindu-se la femeile credincioase.

In discutia cu fratii conducatori, in partasia cu sotiile lor, cu surorile din biserica, in mijlocul predicilor foarte bune din Cuvant si a cantarilor ce, ca niciunde in alta parte, inflacarate si pline de har te “inalta” catre Cer, m-am bucurat sa vad harul nespus de felurit al Domnului nostru; vei descoperi din nou ca tot ce face El, prin diversitate,  prin actiunea puterii Sale ce transforma fara insa a anula ceea ce da specificitate, unicitate fiecaruia, te vei simti inviorat spiritual, improspatat si recunoscator pentru demersul intreprins de a-i cunoaste pe fratii de la Toflea.

Si, daca-mi dai voie, ti-o recomand chiar ca pe “o altfel de terapie”….terapia deschiderii spre altii!!
tofleaaaa.jpg
Fiti binecuvantati!
Stefy

2 Comments

Comentarii

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.