Psihosociologia rezolvarii conflictelor

Articole de interes,Consiliere

Este o cinste pentru om sa se fereasca de certuri; dar orice nebun se lasa stapanit de aprindere. – Proverbe 20:3

Materialele din care voi lua continutul pentru acest articol sunt Biblia si Psihosociologia rezolvarii conflictului, volum coordonat de Ana Stoica-Constantin si Adrian Neculau.

Conflictele au loc si nu pot fi stopate, dar pot fi evitate, gestionate. Exista conflicte interne si conflicte externe. Cu consecinte, de cele mai multe ori, negative. O sa preiau din cartea mai sus mentionata cateva metode, strategii de evitare/solutionare a conflictului. Apoi, dupa fiecare solutie prezentata voi cerceta sa vad ce spune Biblia.

Metode de solutionare:

Sa devii constient de cauzele si consecintele

violentei si de alternative chiar atunci cand esti foarte furios

Trebuie sa devii constient de ceea ce te infurie foarte mult; invata caile sanatoase si cele nesanatoase pe care le poti folosi pentru exprimarea furiei. Invata cum sa-ti canalizezi activ furia in moduri non-violente si care nu au sanse sa provoace violenta din partea celuilalt. Trebuie sa intelegi ca violenta da nastere la violenta si ca, daca castigi o disputa prin violenta, celalalt va incerca sa ti-o plateasca in alt mod. Invata si alternative la violenta atunci cand tratezi un conflict

Se observa cateva elemente in indrumarea de mai sus:

* constientizarea lucrurilor care-ti produc enervare;

* exprimarea furiei in moduri sanatoase, non-violente;

* constientizarea efectelor violentei;

* la violenta se raspunde cu violenta.

Ce spune Scriptura despre aceste lucruri.

1.Constientizarea lucrurilor care dau nastere la conflict:

a. Propria personalitate (temperament, caracter, obiceiuri):

Proverbe 6:12 “Omul de nimic umbla, omul nelegiuit, umbla cu neadevarul in gura, clipeste din ochi, da din picior, si face semne cu degetele. Rautatea este in inima lui, urzeste lucruri rele intr-una, si starneste certuri”.

Colericul: Proverbe 15:18 “Un om iute la manie starneste certuri, dar cine este incet la manie potoleste neintelegerile”.

Iata un tablou de personalitate din Biblie. Generatorul de certuri aici este propria personalitate, prin caracterul imoral.

Cand am devenit crestini, natura vecjhe a ramas, tot ceea ce caracteriza omul vechi, prin modul de gandire si actiune a ramas. De aceea, trebuie sa cunoastem care sunt trasaturile, obiceiurile, modurile de gandire care pot da nastere la conflicte si sa le “rastignim”.

b. Relatiile interpersonale nesanatoase (proces psihosocial – imitatia)

Proverbe: 22:24 “Nu te imprieteni cu omul manios, si nu te insoti cu omul iute la manie, ca nu cumva sa te deprinzi cu cararile lui si sa-ti ajunga o cursa pentru suflet”.

In acest segment pot fi educatia familiala, scolara etc.

2. Exprimarea furiei in moduri sanatoase, non-violente:

Efeseni 4:26 “Maniati-va si nu pacatuiti. Sa n-apuna soarele peste mania voastra”.

Te poti mania fara sa pacatuiesti. Schimband obiectul maniei. Nu pacatosul ci pacatul. Te poti mania de voie pe pacat. Daca insa a fost facuta atingere si la pacatos smile.png, sa n-apuna soarele peste mania ta.

3. Constientizarea efectelor violentei:

Proverbe 17:14 “Inceputul unei certe este ca slobozirea unor ape; de aceea curma cearta inainte de a se inteti”. Stim cu totii ce prapad fac inundatiile, cata durere si amaraciune lasa in urma.

4. La violenta se raspunde cu violenta:

“Dinte pentru dinte, ochi pentru ochi”;

“Cine ridica sabia de sabie va pieri”.

Infrunta conflictul, nu-l evita

Sa recunoastem ca un conflict ne poate produce multe anxietati si de aceea am putea incerca sa-l evitam. Mijloacele tipice defensive folosite pentru a evita conflictul sunt: negarea, suprimarea, amabilitatea exagerata, rationalizarea, amanarea, solutionarea prematura a conflictului.

Trebuie sa devii constient de consecintele negative ale evitarii unui conflict – iritabilitate, tensiune, persistenta problemei, etc. Invata ce tipuri de conflicte e mai bine sa fie evitate decat infruntate – de exemplu conflicte care vor disparea rapid, cele care sunt inerent nesolutionabile, conflicte castig-pierdere pe care nu ai sanse sa le castigi.

Respecta-te pe tine insuti si interesele tale, respecta-l pe celalalt si interesele sale

Sentimentele de insecuritate personalasi vulnerabilitate deseori ii determina pe oameni sa defineasca conflictele ca fiind “de viata si de moarte”, lupte castig-pierdere, chiar atunci cand ele sunt conflicte relativ minore, cu motive mixte. Aceasta definitie poate duce la “evitarea conflictului”, “solutionarea prematura a conflictului” sau “implicare obsesiva in conflict”. Ajutand oamenii sa-si cultive respectul pentru ei insisi si interesele lor, le permitem sa-si vada conflictele in proportii rezonabile si le facilitam o confruntare constructiva. Ajutand oamenii sa invete sa respecte cealalta parte si interesele sale se ajunge la inhibarea folosirii tacticilor competitive de putere, coercitie, critica si inselare, care de obicei duc la escaladarea chestiunilor in conflict si la violenta.

Ce spune Biblia despre infruntarea conflictului:

1. Cand fratele tau are ceva impotriva ta, pentru ca i-ai gresit – Matei 5:23-26 “Aşa că, dacă îţi aduci darul la altar, şi acolo îţi aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă-ţi darul acolo înaintea altarului, şi du-te întîi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ţi darul. Caută de te împacă de grab cu pîrîşul tău, cîtă vreme eşti cu el pe drum; ca nu cumva pîrîşul să te dea pe mîna judecătorului, judecătorul să te dea pe mîna temnicerului, şi să fii aruncat în temniţă. Adevărat îţi spun că nu vei ieşi deacolo pînă nu vei plăti cel din urmă bănuţ”. Conflict interpersonal.

2. Cand fratele tau are ceva impotriva ta pentru ca ti-a gresit – Matei 18: 15-17 “Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te şi mustră-l între tine şi el singur. Dacă te ascultă, ai cîştigat pe fratele tău. Dar, dacă nu te ascultă, mai ia cu tine unul sau doi inşi, pentruca orice vorbă să fie sprijinită pe mărturia a doi sau trei martori. Dacă nu vrea să asculte de ei, spune -l Bisericii; şi, dacă nu vrea să asculte nici de Biserică, să fie pentru tine ca un păgîn şi ca un vameş”. Conflict interpersonal.

3. Cand fratele este un model gresit pentru ceilalti – Galateni 2:11-14 Dar cînd a venit Chifa în Antiohia, i-am stătut împotrivă în faţă, căci era de osîndit. În adevăr, înainte de venirea unora dela Iacov, el mînca împreună cu Neamurile; dar cînd au venit ei, s’a ferit şi a stat deoparte, de teama celor tăiaţi împrejur. Împreună cu el au început să se prefacă şi ceilalţi Iudei, aşa că pînă şi Barnaba a fost prins în laţul făţărniciei lor. Cînd i-am văzut eu că nu umblă drept după adevărul Evangheliei, am spus lui Chifa în faţa tuturor: ,,Dacă tu, care eşti Iudeu, trăieşti ca Neamurile, şi nu ca Iudeii, cum sileşti pe Neamuri să trăiască în felul Iudeilor? 1 Timotei 5:20 “Pe cei ce păcătuiesc, mustră-i înaintea tuturor, ca şi ceilalţi să aibă frică”. Conflict moral, scriptural (social)

Ce spune Biblia despre respectul de sine si al intereselor proprii si ale celuilalt:

1. Evitarea conflictului (duh de cearta) prin schimbarea atitudinii – Filipeni 2:3-4 “Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci în smerenie fiecare să privească pe altul mai pe sus de el însuş. Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora”.

2. Evitarea conflictului prin orientarea spre folosul altuia – 1 Corinteni 10:24,33 “Nimeni să nu-şi caute folosul lui, ci fiecare să caute folosul altuia”; “După cum mă silesc şi eu în toate lucrurile să plac tuturor, căutînd nu folosul meu, ci al celor mai mulţi, ca să fie mîntuiţi.”

Tag Post :
cearta,conflict,furie,impacare,manie,pace
Share This :
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent Post

Nu ezita sa ne contactezi

Răspundem prompt la întrebări despre cursurile organizarte sau conferințele susținute. De asemeni suntem disponibili pentru a organiza cursuri sau conferințe în zona ta.